Lépjen velünk kapcsolatba:tel:

Tájékoztatás a koronavírusról

Tájékoztatás a koronavírusról

Tájékoztató Ügyfeleink részére a koronavírussal kapcsolatban

 

Az új típusú koronavírus (COVID-19) felbukkanásáról a világ számos országában beszámoltak. Noha a bejelentett esetek összmennyisége alacsony, az érintett országok nagy részében a hatóságok fokozott egészségügyi intézkedéseket vezettek be, ezért nagyon fontos, hogy az utazók kövessék az adott desztinációra vonatkozó közegészségügyi tanácsokat utazásaik során.

Javasoljuk Utasainknak, hogy ellenőrizzék a Külügyminisztérium utazási útmutatását az adott országra vonatkozóan, mely tartalmazza a belépési követelményeket és az aktualizált információkat, valamint az adott országra vonatkozó speciális egészségügyi tanácsokat.

A Külügyminisztérium vonatkozó weboldalai:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasra-nem-javasolt-tersegek

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/koronavirus

Számos ország repterein fokozott egészségügyi szűrési eljárásokat vezettek be, mind az érkezési, mind pedig az indulási oldalakon. Az utazóknak kötelező alávetniük magukat ezeknek a szűrővizsgálatoknak az egészségügyi kockázat csökkentése érdekében.

Kérjük azon az ügyfeleinket, akik olyan helyekre utaznak, ahol a koronavírus eseteiről számoltak be, hogy figyelmesen olvassák el az alábbi kérdéseket és válaszokat:

Kérdés: Mi történik, ha a koronavírus terjedése érinti az utazási terveimet?

Válasz: Ha a Külügyminisztérium nem javasolja az adott térségbe utazást, felvesszük Önnel a kapcsolatot és tanácsot adunk az Ön számára elérhető lehetőségekről. Az utazóknak javasoljuk, hogy kisérjék figyelemmel a Külügyminisztérium utazási útmutatásait az adott országra vonatkozóan, amely konkrét egészségügyi tanácsokat nyújt.

Kérdés: Mi történik, ha nem vagyok benne biztos, hogy el szeretnék utazni?

Válasz: Amennyiben a magyar kormánynak nincs tanácsa az adott desztinációra vonatkozóan, illetve ha nem szeretne menni, az az Ön döntése. Ebből adódóan az utazási ügynökség, a légitársaság, illetve egyéb szolgáltató (autóbérlő cég, szálloda, vasút társaság, stb) nem köteles az Ön részére visszatérítést adni, a vásárlással egy időben ismertetett lemondási díjak felszámításra kerülnek.

Mivel a biztosítások nem fedezik az utazási hajlandóságot, így azokon keresztül nem igényelhet lemondási díjat, erről részletes információt a biztosítási kötvényen talál.

Amennyiben egy olyan országba, területre repül, ahová a Külügyminisztérium nem javasolja a kiutazást, úgy az alábbiak érvényesek:

Kérdés: Az utazási ügynökség köteles a teljes részvéreli díjat visszatéríteni vagy csak az utazás törölt részét?

Válasz: Miután az utazási ügynökség konzultált a szolgáltatókkal és amennyiben van rá mód, úgy alternatív megoldásokat fognak az Ön részére felajánlani. Amennyiben ezek jelentősen megváltoztatják az eredeti megállapodást, például az utazási dátum megváltoztatását, abban az esetben utazási tanácsadója felveszi Önnel a kapcsolatot és tájékoztatja a lehetőségekről.

Kérdés: Ha a koronavírus kitörése miatt nem tudom követni az eredeti utazási tervemet, jogosult vagyok kártérítésre?

Válasz: Amennyiben lehetséges, a megvásárolt szolgáltatások visszatérítésén kívül semmiféle kompenzációra nem jogosult, mivel a jelenleg kialakult helyzet nem az utazási iroda, vagy egyéb szolgáltatók befolyása alatt áll, ún. “vis maior” szituáció.

Kérdés: Foglalásom van egy olyan országba vagy adott területre, ahova a Külügyminisztérium nem tanácsolja a kiutazást. Milyen jogaim vannak?

Válasz: Vegye fel a kapcsolatot utazási tanácsadójával az adott légitársaság szabályzatával kapcsolatban, valamint ellenőrizze, hogy a biztosítása fedezi-e a továbbiakban felmerülő költségeket.


Vissza